Van ambitie naar strategie

Een nieuwe positionering is er niet van vandaag op morgen, maar vraagt om een lange adem. Met een juiste strategie houd je koers en zet je iedere dag stappen in de gewenste richting.

De voordelen van een heldere merkstrategie

Een strategie biedt houvast. Daarmee laat je je merk stralen.

  • Je onderscheiden van concurrenten
  • Je bouwt merkloyaliteit op
  • Een effectieve merkstrategie draagt bij aan waardecreatie
  • Biedt richting en een duidelijk kader voor alle aspecten van het merk
  • Flexibel en aanpasbaar aan veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften

Onze succesvolle strategie cases

Je strategie onder de loep

Is jouw strategie wel aan een opfrisbeurt toe? Of heb je nog geen strategie vastgesteld? Geef je strategie een boost tijdens een kennismakingsessie met een van onze strategen!

  • Welke KPI's gebruik je om het succes van je merkstrategie te meten?
  • Welke ambities wil je de komende jaren waarmaken?
  • Hoe zorg je voor merkbeleving binnen je bedrijf?
  • Welke merkpercepties wil je creëren bij de doelgroep?
  • Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de markt die van invloed kunnen zijn op het merk?

Maak je plannen waar

Het begint met een heldere ambitie. Daarna is het zaak om de koers uit te zetten. Een positionering veranderen vraagt een lange adem, waarbij je steeds stappen in de gewenste richting blijft zetten. Met een goede strategie zorg je ervoor dat je koers houdt en meebeweegt wanneer dat nodig is. Zo bereik je doelen. Het laat intern en extern zien waar je voor staat. Het maakt zichtbaar en geeft richting.

In essentie draait merkstrategie om het begrijpen van het merk, het vinden van de juiste positie in de markt en het consistent overbrengen van de merkboodschap. Het stelt bedrijven in staat om zich te onderscheiden, klantloyaliteit op te bouwen en waarde te creëren. Een goed doordachte merkstrategie kan een aanzienlijk concurrentievoordeel bieden en bijdragen aan het succes op lange termijn van een merk.

Wat is merkstrategie en waarom is het belangrijk?

Merkstrategie is een plan dat de langetermijndoelen en richting van een merk bepaalt. Het omvat elementen zoals de merkidentiteit, positionering, waarden en doelgroep. Merkstrategie is belangrijk omdat het helpt bij het creëren van een consistente en onderscheidende merkbeleving, waardoor klantloyaliteit en concurrentievoordeel worden opgebouwd.

Hoe ontwikkel ik een sterke merkidentiteit?

Het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit omvat het definiëren van de kernwaarden, missie, visie en persoonlijkheid van het merk. Het is belangrijk om te begrijpen wie je doelgroep is en wat hen aanspreekt. Consistente branding, zoals visuele elementen en tone of voice, draagt ook bij aan een sterke merkidentiteit.

Hoe bepaal ik de juiste positionering voor mijn merk?

Het bepalen van de juiste positionering vereist een grondig begrip van de doelgroep, concurrenten en markttrends. Het gaat erom een unieke waardepropositie te creëren die je merk onderscheidt van anderen. Het identificeren van de sterke punten van jemerk en deze te communiceren op een manier die resoneert bij je doelgroep, helpt bij het bepalen van de positionering.

Hoe kan ik mijn merk consistent houden?

Consistentie is essentieel voor een succesvolle merkstrategie. Zorg ervoor dat alle communicatie-uitingen en visuele elementen van je merk consistent zijn, zowel online als offline. Ontwikkel richtlijnen voor het gebruik van het merklogo, de kleuren, typografie en stem van uw merk, en zorg ervoor dat alle medewerkers hiervan op de hoogte zijn.

Hoe meet ik het succes van mijn merkstrategie?

Succesmeting van een merkstrategie kan plaatsvinden aan de hand van verschillende indicatoren, zoals merkbekendheid, klantloyaliteit, omzetgroei en marktaandeel. Je kunt enquêtes, klantfeedback, verkoopgegevens en concurrentieanalyse gebruiken om de impact van je merkstrategie te meten. Het is belangrijk om regelmatig te evalueren en bij te sturen waar nodig

Het verschil tussen een merkstrategie en een communicatiestrategie

We zien nog vaak dat merkstrategie en communicatiestrategie door elkaar of als synoniemen worden gebruikt. Een merkstrategie en een communicatiestrategie zijn beide belangrijke aspecten van de algemene marketingstrategie van een bedrijf, maar ze hebben verschillende focusgebieden en doelen.

Een merkstrategie richt zich op het bepalen van de langetermijndoelen en richting van het merk. Het omvat het definiëren van de merkidentiteit, positionering, waarden en persoonlijkheid. Een merkstrategie gaat dieper in op de essentie van het merk, waarbij het zich richt op het begrijpen van de doelgroep, differentiatie ten opzichte van concurrenten en het creëren van een unieke waardepropositie. Het doel van een merkstrategie is om een sterk en consistent merk op te bouwen dat een emotionele connectie en vertrouwen opbouwt bij de doelgroep.

Een communicatiestrategie richt zich op de specifieke aspecten van het communiceren van het merk naar de doelgroep. Het omvat het bepalen van de communicatiedoelen, doelgroepsegmentatie, boodschapontwikkeling en keuze van communicatiekanalen. Een communicatiestrategie is gericht op het effectief overbrengen van de merkboodschap aan de doelgroep, het vergroten van merkbekendheid en het stimuleren van de gewenste acties of percepties. Het doel van een communicatiestrategie is om de juiste boodschap op het juiste moment en via de juiste kanalen te leveren om de merkdoelen te ondersteunen.

In essentie is de merkstrategie de bredere strategische basis waarop de communicatiestrategie wordt gebouwd. De merkstrategie bepaalt de identiteit en positionering van het merk, terwijl de communicatiestrategie zich richt op hoe het merk wordt gecommuniceerd en gepromoot naar de doelgroep. Beide strategieën werken samen om een consistent en krachtig merk op te bouwen en te communiceren.

Een haalbaar plan

Vraag je af wat je wil bereiken. Wil je de zichtbaarheid vergroten? Een andere markt aanboren? Of een nieuw product onder de aandacht brengen? Maak deze doelen meetbaar en koppel daar acties aan. Zoals het vrijmaken van budget of het werven van nieuwe mensen. Zo worden ambities concreet.

Communiceer intern en extern duidelijk en overtuigend en jouw boodschap komt aan. Het resultaat? Verhoogd werkgeluk, hogere klanttevredenheid, meer offerte aanvragen en dus omzetgroei. Dát is de kracht van communiceren vanuit je merk.

Een strategie begint altijd intern. Want jouw collega’s zijn de belangrijkste ambassadeurs van het bedrijf. Zij zijn een belangrijke factor bij het uitdragen van een nieuw merk of herpositionering. Willen jullie uitblinken in klantvriendelijkheid en service? Dan bepaalt het gedrag van jouw collega’s of dit ook zo overkomt.

Terwijl de wereld continu verandert, houd jij de doelen voor ogen. Stuur de strategie bij wanneer nodig. Wie succesvol wil blijven, stelt zich flexibel op. En monitort constant koers en resultaten.

Kitty Wilgers Staand

Stel samen met Arthur & Brent een nieuwe merkstrategie vast.

Bel Kitty 06 218 385 60 of Stuur een e-mail