Meer vacatures invullen? Maak dan geen vacatures!

Leestijd: 2 minuten

Minder dan 12% van de mensen is actief op zoek is naar werk. Ze kijken niet actief naar vacatures, hebben geen vacature-alert ingesteld op Indeed en hebben geen ‘Open for Work’ badge op LinkedIn ingesteld. Een vacature is daarom in deze arbeidsmarkt geen effectieve manier om te werven.

Hoe dan wel?

  1. Deel je verhaal, je doelen, ambities, werkwijze en cultuur. Als werkgever ben je een afzender, een identiteit. Je verhaal als werkgever is verbonden met je merk, maar het is niet hetzelfde. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijf zijn wat uitblinkt in service en een werkgever waar je als starter bijzonder goed begeleid wordt en veel kansen krijgt. Of een innovatief technisch bedrijf, waar de werkdruk hoog is, maar ook de arbeidsvoorwaarden heel goed zijn.
  2. Deel je verhaal met de juist mensen! De juiste mensen zijn niet per se mensen die de baan nu vervullen bij een andere werkgever, maar de mensen die de juiste skills hebben en passen in jouw organisatie. Zo werft ASML actief onder automonteurs, kun je als beveiliger misschien ook als BOA aan de slag en is er voor een maatschappelijk werker misschien een mooie job bij een woningcorporatie.
  3. Maak content in plaats van vacatures. Om de juiste mensen aan te spreken, maak je content voor de doelgroep die jij zoekt. Aansprekende verhalen, filmpjes en social posts over jouw bedrijf, over het werk en de collega’s.
  4. En geen vacature? Tuurlijk wel. De vacature is dan alleen nog een soort check nadat je de kandidaat al hebt overtuigd; hoeveel uren, klopt het functieniveau, wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
Kitty Wilgers Staand

Ook meer vacatures invullen? Wij helpen je graag!

Bel Kitty 06 218 385 60 of Stuur een e-mail
Delen via LinkedIn