Werf personeel via je personeel: referral recruitment

Leestijd: 3 minuten

Wat is referral recruitment?

Via het netwerk van je personeel nieuw personeel werven, dat is de definitie van referral recruitment (ook wel recruitment via referrals of via via recruitment genoemd). Op LinkedIn benoemen we regelmatig hoe belangrijk je medewerkers zijn als ambassadeurs. In bijvoorbeeld de zorg of bij woningcorporaties, kunnen deze medewerkers via referral recruitment zorgen voor het aanbrengen van nieuwe medewerkers.

Puzzelstuk referral recruitment

Voordelen voor de organisatie

Steeds meer bedrijven en organisaties zetten referral recruitment succesvol in. Wat zijn de voordelen?

  • Het zorgt voor meer verbondenheid bij huidige en nieuwe werknemers. Huidige werknemers hebben het gevoel dat ze inspraak hebben in de selectie van nieuwe collega's en nieuwe werknemers voelen zich al verbonden met de werknemers door wie ze zijn aangedragen. Zij zullen daarom ook beter in de werkcultuur passen. Doordat de verbondenheid groeit, groeit ook de kracht van je werkgeversmerk.
  • Nieuwe medewerkers die via referral recruitment binnen komen zijn vaak van hogere kwaliteit dan medewerkers die via jobmarketing zijn geworven. Huidige werknemers willen hun reputatie niet schaden dus zullen ze kandidaten aanleveren met bewezen goede prestaties. Bovendien moeten zij samenwerken met deze nieuwe werknemers dus zullen zij geen kandidaten aandragen die niet voldoen aan de eisen.
  • Nieuwe medewerkers die door een collega zijn aangebracht blijven zullen gemiddeld langer bij een bedrijf werken.
  • Het een goede manier om lastig vervulbare vacatures te vullen. 

Belang van een sterk employer brand

Een sterk merk als werkgever draagt bij aan een effectieve een referral recruitment strategie. Als werknemers weten waar je als bedrijf voor staat en welke waarden je vertegenwoordigt, kunnen ze beter inschatten wie zich daarbij thuis voelen. Bovendien moeten ze zich verbonden voelen met het bedrijf en het verhaal kunnen overbrengen aan anderen. Mensen zijn voorzichtig met hun persoonlijke netwerk, dat willen ze niet schaden. Hun eigen reputatie binnen hun netwerk staat immers op het spel.

Voordelen voor medewerkers

Voor medewerkers is het belangrijk om de voordelen van referral recruitment te zien; het vinden van de juiste nieuwe collega is niet alleen belangrijk voor de organisatie, maar ook voor hun eigen werkplezier en prestaties. Afhankelijk van de grootte van de organisatie kun je bepalen of je de posities met iedereen intern wil delen of alleen met relevante afdelingen voor de vacante functie.

Wanneer medewerkers een geschikte collega werven is het gebruikelijk (en slim) om daar een beloning tegenover te stellen. Bij voorkeur een beloning voor de inspanning en niet pas na de proeftijd van de nieuwe collega, omdat dit de drempel om iemand aan te dragen verhoogt.  

Bij een effectieve referral recruitment campagne beloon je juist je medewerkers in de tussenstappen, bijvoorbeeld via een puntensysteem. Daarnaast houdt je de campagne levend door medewerkers op de hoogte te houden en feedback te geven.

We helpen je graag

Wil je referral recruitment inzetten voor jouw bedrijf maar kom je er niet uit hoe je moet beginnen of wat je moet doen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag met de ideale employer branding strategie op te zetten, inclusief referral recruitment.

Kitty Wilgers Staand

Benieuwd naar de voordelen voor jouw bedrijf? Kitty helpt je graag verder

Bel Kitty 06 218 385 60 of Stuur een e-mail
Delen via LinkedIn