Het personeelstekort in de zorg is groot en dat zal voorlopig niet veranderen. Op dit moment telt het personeelstekort in de zorg ongeveer 49.000 medewerkers, blijkt uit onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. En de verwachting is dat dit tekort nog verder oploopt. Om personeel te trekken, moeten zorgorganisaties zichzelf beter presenteren en zichzelf veel meer onderscheiden, volgens Kitty Wilgers van merkstrategiebureau Arthur & Brent. Ten opzichte van elkaar, maar ten opzichte van andere branches.
Elke organisatie is uniek en dat zouden hun uitingen en vacatures ook moeten zijn. Arthur & Brent onderzocht daarom hoe uniek vacatures zijn door te kijken welke woorden gebruikt worden in zorgvacatures op Indeed. De resultaten bevestigden het vermoeden.
Ze namen een steekproef van de vacatures die op 2 mei 2022 online stonden. Dit waren 81.488 vacatures voor functies in de zorg.
Zorgorganisaties zoeken vaak mensen met een “(warm) hart voor de zorg” (877 keer) en die een “teamplayer/teamspeler” (7.657 keer) zijn. Ze bieden een “veelzijdige” baan (1.344 keer) met veel “eigen regie” (1.740 keer), met “opleidingsmogelijkheden” (5.780 keer) en “doorgroeimogelijkheden” (10.143 keer). Hoe meer vacatures met precies dezelfde omschrijvingen er online staan, hoe groter de concurrentie en hoe minder zichtbaar je wordt als werkgever, volgens Kitty Wilgers.
Kitty ligt toe: “zorgorganisaties zijn op dit moment zo hard op zoek naar medewerkers dat ze alleen nog communiceren wat (ze denken dat) kandidaten willen horen en daarbij hun eigen identiteit niet meer laten zien. Iedereen roept hetzelfde en vacatures lijken nagenoeg identiek te zijn. Maar juist de identiteit van een organisatie maakt het verschil in een arbeidsmarkt waar de werknemers kunnen kiezen voor wie ze willen werken.”
Jobmarketing wordt bovendien steeds ineffectiever doordat zorgorganisaties alleen focussen op korte termijn werving. Er wordt onvoldoende aandacht besteed aan het werkgeversmerk en het lange termijn onderscheid wat zij willen maken: waar sta je voor en waar ga je voor? Als alle werkgevers hetzelfde verhaal vertellen, hoe kan een potentiële medewerker dan zien wat werkgever typeert of uniek maakt? En, belangrijker nog, wat zij daaraan kunnen bijdragen en hoe goed ze daarbij passen?
We weten dat er de komende jaren veel zal veranderen in de zorg, omdat het moet. Medewerkers merken en maken uiteindelijk het verschil in de uitvoering. Of je nu voorop wil lopen in slimme zorgtechnologie, interne opleiding of juist in vernieuwen van woonzorgconcepten; door helder te maken en uit te dragen wat de ambitie van een zorgorganisatie is, wordt dit op lange termijn ook waargemaakt door medewerkers. En die bewijsvoering versterkt je je imago als werkgever vervolgens weer. Een sterk zorgmerk zorgt dus voor een aantrekkelijkere werkgever voor huidige en toekomstige medewerkers.
Geïnspireerd? Maak een begin met een sterker werkgeversmerk. Arthur & Brent geeft vier tips waar je vandaag mee aan de slag kunt.